25-09-08

Gent wil 6000 nieuwe jobs tegen 2012

De gemeenteraad van Gent zet het licht op groen voor het nieuw “Strategisch Actieplan voor Werkgelegenheid” van schepen Mathias De Clercq (Open VLD). Met dit plan wil de schepen ondernemingen stimuleren om in hun beleidsplan zowel economische als sociale en milieu overwegingen op te nemen. Aldus Mathias De Clercq: “Na 10 jaar ervaring met het 1ste  plan was dit een ideaal ijkmoment om met alle betrokken partijen een nieuwe nota voor te bereiden. Nu de gemeenteraad dit plan heeft goedgekeurd zal het in een charter worden samengevat en door alle betrokken actoren ondertekend worden..

 

Voor de oppositie is dit slechts een vage nota die onvoldoende concrete acties bevat.

Gementeraadslid Vera Dua (Groen!) stelt luidop de vraag: “Zal een simpele optelsom van alle initiatieven volstaan om de tewerkstellingsparadox in Gent op te lossen?”

Dua stelt tevens vast dat, ondanks het vorige doelgroepbeleid, de werkloosheid van ouderen, allochtonen en arbeidsgehandicapten is toegenomen.

Gemeenteraadslid Francis Van Den Einde (Vlaams Belang) was scherper: “Totaal gebrek aan fantasie en argumentatie vanwege de schepen”

Volgens Mathias De Clercq moet dit plan echter gezien worden als een raamwerk waaraan acties zullen getoetst worden.

Acties zullen geëvalueerd worden aan de hand van 3 ijkpunten: ondernemingen moeten meer competentiegericht en dus minder diplomagericht zoeken naar kandidaten, een loopbaanwinkel zal mensen begeleiden in hun levensloopbaan en sollicitanten moeten versterkt worden in het vinden van een gepaste job.

Uiteindelijk moet het in de toekomst mogelijk worden talenten efficiënter aan te boren om knelpuntvacatures in te vullen.

11:14 Gepost door Student in gemeenteraad | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jelmen haaze |  Facebook |

25-06-08

MORICHARPLEIN WORDT GEEN SPEELPLEIN.

SINT-GILLIS - De gemeenteraad bestelt een bijkomende studie over de heraanleg van het Moricharplein. De oppositie heeft haar bedenkingen bij de procedure.

Voor de bewoners blijft het voorlopig afwachten hoe het plein er zal gaan uitzien. Waarnemend burgemeester Martine Wille ( PS ) heeft in elk geval een duidelijk doel voor ogen. Wille: "We willen een polyvalent stedelijk plein creëren, waar elke bevolkingsgroep zijn plek vindt. Het plein zal dus geen groot speelterrein worden waar alleen kinderen en jongeren terecht kunnen. Er zal ook plaats moeten zijn voor andere functies." De burgemeester is intussen wel bereid de plannen voor te leggen aan het wijkcomité. Volgens oppositielid Nathalie Espeel ( Groen! ) is dit een 'opening die de gemeente maar zelden maakt.'

De eerste studieopdracht dateert al van 2004. De gemeente ontving de resultaten pas dit jaar en vindt nu dat een bijkomende opdracht noodzakelijk is. Intussen heeft de oppositie nog geen inzage gekregen in de resultaten van het eerste onderzoek. Espeel : "Dit stond ook al in januari op de agenda maar werd toen ingetrokken omdat ik de resultaten van de eerste opdracht wilde zien. Ik vermoed dat de resultaten op dat ogenblik zelfs nog onvolledig waren. Nu is het voorstel toch goedgekeurd, maar ik wacht nog altijd."

Bovendien wordt volgens Espeel de wettelijke procedure niet gevolgd: "De eerste studie viel onder het drempelbedrag voor openbare bekendmaking. Voor de vervolgopdracht zou er nu wél een bekendmaking moeten zijn. Maar dat is de gemeente niet van plan." CDh, nochtans ook in de oppositie, is enthousiaster. Fractieleider Vincent Henderick : "Wij willen de burgemeester en haar ploeg vooral feliciteren voor hun inspanningen om de gemeentelijke infrastructuur te moderniseren."

Wanneer de werken zullen starten, is nog niet duidelijk. (TA)

03:14 Gepost door Student in gemeenteraad | Permalink | Commentaren (0) | Tags: timothy anthonis |  Facebook |