25-09-08

Roeland Byl: Een portret

Roeland Byl (1969) is sinds 1 juli 2007 eindredacteur bij het weekblad “Trends”. Door meer te focussen op de mensen achter het verhaal en niet enkel de naakte cijfers te belichten wil hij de artikels relevanter en herkenbaarder maken. “De bedrijfsleider die het betreurd dat zijn kinderen nu vechten voor het bedrijf. Dat wil ik zien.”

Die aandacht voor het brede verhaal kenmerkt een man die – voor zijn andere passie: koken – uren achter het fornuis kan staan om een fond te trekken. Als het maar een betere saus oplevert.

 

Na zijn studies Germaanse aan de Universiteit Gent en literatuurwetenschappen aan de Freie Universität Berlin is hij eerder toevallig in de journalistiek geraakt. Een gesprek op café met een journalist van het nieuwsblad zou het begin betekenen van zijn carrière als freelance literair verslaggever. Toen hij echter merkte dat het een opdracht werd om boeken te lezen, zocht hij naar een andere uitdaging. Die vond hij in de economische berichtgeving. Een onbekende, maar boeiende wereld ging voor hem open.

 

Hij begon zich in te werken in de wereld van de economie, farmacie, media, sociale zaken en biotechnologie. Zo schreef hij onder meer een ophefmakend artikel over de groeiproblemen van Omega Pharma op een moment dat alle andere media het bedrijf de hemel in prezen. De aandelen van Omega Pharma daalden abrupt 30% in waarde, en Marc Coucke en KBC eisen zijn vel. Op de redactie was hij eensklaps een beroemd man en het had het einde van zijn carrière kunnen betekenen. Maar hij kreeg gelijk.  Ook een artikel over bijvoorbeeld Xeicon, een bedrijf gespecialiseerd in digitale print media, miste haar impact niet. Het bedrijf balanceerde op de rand van het faillissement, maar vond, mede dankzij de aandacht die het gekregen had door Roeland Byl, toch een Belgische overnemer.

 

Maar vooral het sociale aspect van de economie sprak Roeland aan. Wat is de impact op de mensen? Zo was hij dan ook de eerste om een probleem in de lagere middenklassen aan te kaarten. Omdat zij heel wat premies en staatssteun mislopen zijn zij vaak slechter af dan mensen uit een lagere inkomenscategorie. Zijn artikel “De aanslag op de middenklasse” – Trends 20 april 2006 – werd ondertussen al genomineerd voor de Citibank Prijs voor Journalistiek Talent.

 

Ook schreef hij al een boek met drie Trends collega’s. “Red de welvaartsstaat!” komt uit op het hoogtepunt van de manifestaties naar aanleiding van het generatiepact. Ze praten met vertegenwoordigers van de politieke en de socio-economische wereld. De kernvraag is duidelijk. Kunnen we onze welvaartsstaat behouden?

 

Nu heeft hij als eindredacteur een coördinerende rol, en tracht die aandacht voor de mensen achter het verhaal over te dragen op de redactie. Maar dat wil niet zeggen dat we het laatste gehad hebben van de pen van Roeland Byl. Hij spreekt weinig over zijn volgende projecten, maar kan moeilijk de geestdrift verstoppen waarmee hij zegt: “ik zal zeker nog wel iets schrijven”.

11:07 Gepost door Student in Portret | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jelmen haaze |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.