17-04-08

Roeland Byl: een portret.

Roeland Byl (39) is sinds juli eindredacteur bij Trends. Hij heeft meteen een leidraad voor zijn redacteurs: "Ik zie te vaak een obsessie voor feiten. Ik wil meer aandacht voor het bredere verhaal: de bedrijfsleider die teleurgesteld is omdat zijn kinderen vechten om zijn bedrijf, dat wil ik lezen."

Byl werkt al 13 jaar als journalist, de laatste 10 jaar daarvan in dienst van Trends. Vorig jaar nog werd hij genomineerd voor de Citigroup Prijs voor Journalistiek Talent. Byl studeerde Germanistiek aan de UGent en Literatuurwetenschap aan de Freie Universität Berlin. Na een toevallige ontmoeting met een journalist, begint hij te schrijven voor de literaire pagina's van Het Nieuwsblad en De Standaard. Hij volgt een bijkomende opleiding Journalistiek aan het VLEKHO. "Maar het vak leer je uiteindelijk in de praktijk, die opleiding heeft mij weinig bijgebracht." Aanvankelijk heeft hij nog bijbaantjes, als studiemeester, als verkoper-per-telefoon,... Al snel stapt hij over op economische verslaggeving voor Trends. "Ik wou nog wel eens een boek lezen voor mijn plezier,"verklaart hij deze carrière-wissel. "En de economische wereld was voor mij een onbekend en fascinerend domein."

Hij specialiseert zich in sectoren als farmacie, chemie, media, sociale zaken, gezondheidszorg en biotechnologie. Na een kritisch artikel van zijn hand over Omega Pharma, kelderen de aandelen met 30%. Marc Coucke en KBC struikelen over elkaar om zijn vel te eisen, maar hij overleeft de storm. "Op zo'n moment is de morele steun van een drietal vrienden-sinds-jaren van onschatbare waarde." Zo zijn er wel meer artikelen waar Byl met tevredenheid aan terugdenkt. Zo is er het stuk rond Xeikon : het bedrijf stond te koop, een faillissement was nakend. In zijn artikel analyseert hij het verrottingsproces van het bedrijf en brengt de kandidaat-kopers in kaart. "Dit stuk gaf mij vooral voldoening omdat het zeer moeilijk tot stand kwam, de betrokkenen waren moeilijk tot praten te overhalen. Als het toch lukt, en het stuk mist dan ook nog zijn impact niet, voelt dat aan als een overwinning." Het bedrijf zal uiteindelijk in Belgische handen vallen. Of zijn artikel over de welvaartsval, over de lagere middenklasse die net alle premies misloopt en daardoor slechter af is dan bepaalde armere groepen. Dit fenomeen was voordien nauwelijks bekend. In 2005 publiceert hij met 3 Trends-collega's het boek "Red de welvaartsstaat", over de (on)betaalbaarheid van het Belgische socialezekerheidsstelsel. Hoge werkloosheid, vergrijzing, medische overconsumptie vormen evenzovele bedreigingen voor dit stelsel. Het boek analyseert en suggereert oplossingen: hogere activiteitsgraad, lagere lasten, zuiniger beleid.

Byl droomt ervan ooit in de voetsporen te treden van zijn favoriete auteur, Max Frisch, en een roman te publiceren. Hij houdt ook van koken. Momenteel heeft de Franse keuken zijn voorkeur. Gerechten die veel tijd vragen, heerlijk vindt hij het. (TA)

14:44 Gepost door Student in Portret | Permalink | Commentaren (0) | Tags: timothy anthonis |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.