14-03-08

Sint-Katelijneplein

Verbeterde versie: Sint-Katelijneplein

Brussel is een stad om verliefd op te worden. Het Sint-Katelijneplein is zo’n plek waar je voelt dat de buurt echt leeft. Vanuit mijn balkon boven de viswinkel
de Noordzee heb ik een prachtig zicht op het plein. Viswinkel ‘De Noordzee’ bestaat al van in de jaren 1950. De zaak bestaat uit drie delen: de viswinkel, de traiteur en een populaire toog waar voorbijgangers of mensen die wachten op hun bestelling van een wit wijntje kunnen genieten met een portie verse vis. Er is enorm veel “passage” en het is heerlijk om van daaruit de massa te observeren.
Wij drinken een glas champagne als mijn plein de bühne wordt van een hoogst ongewoon schouwspel. Vanop het terras zien we hoe twee wagens elkaar achterna zitten. Een blonde diva in een sportwagen met daarachter een allochtoon annex familie in een busje. Rond het plein moet je traag rijden. Door een gelukkig toeval komen beide wagens tot stilstand voor de “Noordzee”. De man stapt uit de wagen en loopt naar het blondje, geeft haar een klap in het gezicht en neemt haar sleutels van de wagen en loopt weg.
Entertainment! Van op het balkon zien we hoe het volk over het hele plein naar de plaats van de achtervolging toestroomt. Het verkeer blokkeert. De sfeer op het plein is nu geladen. Mensen met glaasjes en oesters in de hand willen bemiddelen.
De blonde diva is nu razend en eist haar sleutels terug. De man loopt weg en wil niet. In het busje kijken vrouw en kinderen toe. Pas na een lange tijd en lang aandringen kunnen de toeschouwers de man overtuigen om de sleutels terug te geven. Het verkeer komt weer op gang en de massa verspreidt zich. Achteraf vertelt de buurvrouw dat de blonde dame de man had aangereden en vluchtsmisdrijf had gepleegd. Beiden waren dus in fout en moesten een verklaring afleggen voor de politie. De echte reden waarom zullen we niet weten maar één ding is zeker: de buurt participeert. Het Katelijneplein is een echt feestplein en transformeert mee met de seizoenen van engelengezang op de kerstmarkt tot jazzmuziek op de zomerfestivals. Soms hoef je binnenshuis zelfs geen muziek meer op te zetten als je aan het Katelijneplein woont, de muziek komt naar je toe.
Deze plek is dus niet ideaal voor mensen die tot rust willen komen. Mijn favoriete plek is café de Roskam aan de Vlaamse Steenweg. Ook een aanrader is een stevig ontbijt in de Markten ideaal tegen een zware kater. Brussel centrum is echt een buurt om je thuis te voelen als je graag feest en mensen ontmoet. Kom gerust eens langs afspraak aan het balkon!

15:51 Gepost door Student in Mijn gemeente | Permalink | Commentaren (0) | Tags: clara van gompel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.