06-02-08

Belspeldel

Samen met de globale opwarming van de aarde en de opwaardering van Cercle Brugge treft ons sinds enige tijd nog een derde onheil: de overdaad aan belspellen op televisie. Soms blijf ik er tijdens het zappen even hangen. Schreeuwerige presentatoren met een vermoeid gezicht proberen me dan warm te maken om toch maar te bellen “want er liggen 5000 euro’s op u te wachten!”. Soms roep ik wat terug naar de drammerige bimbo van dienst. Weinig verheffends, als ik mijn huisgenoten mag geloven.

Ik weet niet of ik wat teruggeroepen zou hebben naar de Duitse belspeldel Juliane Ziegler toen die een kandidaat aanmoedigde met de uitspraak “Arbeit macht frei”, de cynische slogan die boven de toegangspoort van enkele nazi-werkkampen prijkt. Niet zozeer de uitspraak, want zoiets wordt er snel uitgeflapt, maar wel de lachbui die erop volgde is verbijsterend. Het wicht leek zich van geen kwaad bewust en hield diezelfde achteloze houding vol tijdens haar verontschuldigingen wat later in hetzelfde programma. Geen hulp kon baten: de verantwoordelijken namen hun verantwoordelijkheid en ontsloegen haar. Nu moet die zaak niet overgedramatiseerd worden; het was tenslotte geen academicus of intellectueel die de nazi-terreur grappig probeerde te verwoorden. Die laatste zou de impact van zijn woorden alleszins beter kunnen inschatten. Maar het wordt wel tijd dat de televisiezenders eens beginnen nadenken wie ze op de kijker loslaten. De spreekwoordelijke aap met een hoed op presenteert vandaag de dag zijn eigen talkshow. De kwaliteit van televisieprogramma’s blijft dalen. Gisteren zag ik op tv zelfs Jelle “Kuifje” Cleymans op een serieuze manier benaderd worden. Veel gekker moet het niet meer worden.

ssuply

09:36 Gepost door Student in Belspel | Permalink | Commentaren (1) | Tags: s suply |  Facebook |

05-02-08

Fenomenaal

Rondborstige brunette. Trillende onderlip. Kijkt met grote ogen hulpeloos de lens in. Aha, een wulpse, fenomenale vrouw van Louis Paul? Helaas, slechts een Duits wicht dat zich op tv live moet verontschuldigen voor haar nazistische uitspraak. Die helemaal niet nazistisch bedoeld was natuurlijk. Het was gewoon een kwestie van stompzinnigheid. Juliane Ziegler wilde alleen maar enthousiast zijn tijdens haar belspelpresentatie. En dus gilde ze een moeë kandidaat de bemoedigende woorden "Arbeid macht Frei" toe. Arm schaap. Hoe kon zij nu weten dat zulke uitspraken nogal moeilijk liggen in haar vaderland? Of was ze misschien aangenomen om intelligent te wezen op tv?

Waarschijnlijk beseft ze het zelf niet, maar Ziegler heeft verdorie gelijk. Waarover zeurt men eigenlijk? Stupide programma's krijgen stupide presentatoren. Televisie oogst wat het gezaaid heeft. Maar een tv-producent die z'n gezicht moet redden krijgt zo'n uitleg niet verkocht. Ondanks haar publieke excuses werd Ziegler dus toch ontslagen. Haar flater was te groot om door de vingers te zien. Fijn zo, kan men dan nu Ludo Helsen ook onmiddellijk de laan uitsturen?

(SM) 

22:05 Gepost door Student in Belspel | Permalink | Commentaren (4) | Tags: sofie mulders |  Facebook |

"Arbeit macht frei"

De Duitse zender Pro Sieben ontsloeg vorige week presentatrice Juliane Ziegler.  Ziegler gebruikte nogal ongelukkig ‘arbeit macht frei’ als aanmoediging voor een beller tijdens een nachtelijk belspelletje.  Uitgebreide verontschuldigingen mochten niet baten. 

Iedereen zapt wel eens toevallig naar zo’n belspel en maakt zich dan de bedenking ‘wat voor een kieken staat daar nu te presenteren’.  De meestal niet-onaantrekkelijke dames moeten uren aan één stuk vol kletsen, live bovendien!  Het verwondert dan ook niet dat de fantasie op een bepaald ogenblik op is en men al eens dingen zegt die niet horen.  Allusies maken op de oorlog blijft moeilijk in Duitsland.  Men zit intussen 3 generaties verder.  Je kan onmogelijk de jongeren van vandaag blijven met de vinger wijzen voor de (weliswaar onmenselijke) daden van hun overgrootouders. 

 

Het ontslag van de presentatrice is overdreven.  Het uitzenden van belspelletjes is een veel grotere misdaad. (JT)

19:17 Gepost door Student in Belspel | Permalink | Commentaren (1) | Tags: joris trog |  Facebook |