11-01-08

 

DEEP THROAT

Het complot tegen de samenzweerders

Toen Richard Nixon op 9 augustus 1974 aan boord van Navy One stapte, was hij president af. De spionagezaak van Watergate was als een boemerang in zijn gezicht terechtgekomen en had hem uiteindelijk de kop gekost. Nixon bezat schriftjes vol lijsten van de vijanden die hielpen hem de das om te doen. Maar toch zou zelfs hij, de meester – intrigant, nooit te weten weten komen wie zijn nemesis was.

Nixons val was het gevolg van de vruchtbare samenwerking tussen Washington Post journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein en de enigmatische informant die later de bijnaam ‘Deep Throat’ zou krijgen. De legende gaat dat deze Deep Throat zijn partners tijdens ontmoetingen in een donkere parkeergarage in DC de informatie verschafte die de dag erop het Watergate schandaal maakten. Nixons presidentschap was dodelijk gewond terwijl de beide journalisten zich van de Pulitzer verzekerd wisten. En het debat over de openbaarheid van de journalistieke bron kreeg een nieuwe impuls.

Woodward en Bernstein weigerden gedurende jaren de identiteit vrij te geven van de man die hun carrière had helpen maken. Pas na diens dood werd bekend gemaakt dat het ging over de toenmalige onderdirecteur van de CIA W. Mark Felt. Woodward en Bernstein beschreven hem als "a man whose fight had been worn out in too many battles"[1]. ‘Deep Throat’ bleek een misnoegde ambtenaar te zijn die door het aanvallen van zijn superieuren nog wat rekeningen wilde vereffenen.

De twee journalisten waren natuurlijk minder geïnteresseerd in de motieven van de man dan in ’s lands belang en de eigen carrière. Wanneer zij door Felt werden gecontacteerd wisten ze meteen dat ze de exclusieve scoop in handen hadden waar hun collega’s moorden om zouden begaan. Hun samenwerking berustte op een voor beiden winstgevend contract: ik mijn wraak, jij de scoop. Waarschijnlijk is deze manier van handel drijven fundamenteel voor het beroep van journalist. ‘Deep troat’ verschilt bijvoorbeeld in niets van de ‘bron bij Open VLD’ die vanuit het Hertoginnedal een sms-je plaatst bij (pakweg) Bart Brinckman. Ik mijn wraak, jij je scoop, ook in de dorpspolitiek.

Niettemin heeft een dergelijke manier van werken iets sinister. Het creërt wantrouwen tussen mensen daar waar soms vertrouwen broodnodig is. Jaren na Watergate werd er nog gespeculeerd wie Deep Troat zou kunnen geweest zijn. Daarbij vielen namen van mensen die in de verste verte niks met de zaak hadden te maken. Men kan zich voorstellen hoe zij door hun collega’s werden bekeken, na getipt te zijn als sneak. En wat SMS met het vertrouwen op Hertoginnedal heeft gedaan is algemeen bekend.

Wat was er mis mee dat Felt naar een senator van de oppositie zou gaan om daar voor heel het land te gaan getuigen over het doen en laten van ‘all the president’s men’? En waarom speelden die Open – VLDers politieke spelletjes ten koste van het land? Het gebrek aan open vizier in het publiek debat is soms verontrustend.

Maar het opleggen van de openbaarheid van de journalistieke bron heeft waarschijnlijk andere, even ongewenste effecten. Het kan de macht van duistere elites tegenover hun vazallen versterken. Felt had misschien uit angst voor de kring rond Nixon nooit naar de kantoren van de Post gestapt als zijn naam in de krant zou verschijnen. Wanneer het bronnengeheim wordt afgeschaft, staat alleen de flinterdunne bescherming van het klokkenluiderstatuut de oligarchie in de weg.

Misschien is de conclusie van het verhaal dat sinistere methodes nodig zijn om sinistere complotten aan het daglicht te brengen. Niets is perfect, ook journalistiek niet.


Alex Van Steenbergen

1e jaar journalistiek

 [1] Bernstein, C. en Woodward, R. ‘All the president’s men’ p. 71

14:01 Gepost door Student in Bescherming van de bronnen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.