03-01-08

Tienen

Vroeger was alles beter, ook in Tienen. Twee millenia geleden wierp men nog drie grafheuvels op om één of andere gestorven Romeinse burger onder weg te steken. En in de 15e eeuw werd de stad nog witgeklad met kalk om zich tegen de moordende zwarte pest te beschermen! Waar is de tijd van Willem van Oranje, die maar liefst twee pogingen nodig had om de stad te veroveren? In 1763 kwam de jonge Wolfgang Amadeus Mozart  met zijn vader nog de nacht doorbrengen in hotel De Tinnen Schotel op de Grote Markt. Datzelfde hotel waarin 1815 de Pruisische veldmaarschalk Blücher en Wellington het nakende Waterloo van Napoleon Bonaparte bekokstoofden. Diezelfde Napoleon die tijdens een bezoek aan Tienen de bewoners een nieuw stadsschild schonk. De fiere Raffinerie Tirlemontoise bezorgde de helft van zijn inwoners werk, en haar bazen droegen de burgemeestersjerp. Dat waren nog eens tijden!

Vandaag zijn de Romeinse tumuli met struikgewas en bomen overwoekerd, weggemoffeld achter een tankstation en een tweedehands autozaak. Het hotel dat eens beroemde historische figuren van een bed en een maaltijd voorzag, huisvest nu krakend en toeterend de Tiense Muziekacademie. De blanke stede is grijs geworden, de pest is verjaagd, maar de verveling en de middelmaat houden zijn bewoners in een verdovende wurggreep. Heel af en toe, drie rockdagen per jaar, wordt de goegemeente nog eens in het kruis wakker geschopt. Zoals die zomeravond toen Iggy Pop de in Brabantse gotiek opgetrokken Onze lieve Vrouwekerk “Hello Jezus Fucking Christ” toewierp. De lust for life is gone. De in slechtzittend pak voortschuifelende Tienenaar ondergaat zijn bestaan, kankerend en klagend, spuwend op het reeds halfgedolven graf van de eens zo machtige en nu amechtig witte stoom uitbrakende suikerfabriek. I went to Sugartown, I shook the sugar down, wist Dylan ons te melden. We hebben hem niet zien passeren, maar het laat geen twijfel over welke stad hij het had! Welkom in Tienen, je moet het minstens één keer in je leven hebben meegemaakt!

PD

22:17 Gepost door Student in Mijn gemeente | Permalink | Commentaren (3) | Tags: peter desmet |  Facebook |

Commentaren

Je vergat KVK Tienen te vermelden, waarvoor ik één keer per jaar afzak naar de Suikerstad: om er mijn club Union StGilloise aan te moedigen. En te zien winnen natuurlijk.

Gepost door: Timothy | 06-01-08

Klopt, maar ik vond dat ik al negatief genoeg was...en dan ben ik de befaamde biljartzaal "Paradiso" nog vergeten, bekend en berucht bij sommige journalisten!

Gepost door: Peter | 07-01-08

Ocharme jongens toch, jullie hebben geen enkel idee van wat er zich afspeelt in Tienen. Dit moet echt wel de saaiste blog zijn waar ik ooit op terechtgekomen ben-jezus-voor veertigers die zondagnamiddag met hun Burberry sjaal op bezoek gaan bij de familie om abrikozen taart te eten-damn-dat ik dit nog moet meemaken.

Gepost door: hmm | 22-10-08

De commentaren zijn gesloten.