31-12-07

Moet een journalist bloggen of is een blogger een journalist:

Juni 2000: Ik studeerde niet alleen af aan de humaniora maar had voor het eerst naast mijn postadres ook een tweede adres: hurkmansine@hotmail.com.

Een wereld ging voor mij open. Je kon ineens contact hebben met mensen overal ter wereld en ervaringen uitwisselen. Het was alsof alle grenzen in één klap vervielen. Vroeger woonde je onder de kerktoren en had je contact met mensen uit je vereniging of sportclub. Nu kon je de hele wereld aanspreken.

We staan nu een eind verder. Het internet is een populaire bron voor informatie geworden. De belangstelling voor een blog komt omdat internetgebruikers zelf iets willen toevoegen aan websites die ze bezoeken. Ze zoeken een uitlaatklep. Daar is het succes van forums uit ontstaan

De nieuwe hype die web 2.0 wordt genoemd kan door iedereen worden opgericht, zelfs door een kind dat pas kan lezen en schrijven. Daarom dat een blogger geen journalist is.

De taak van een journalist is objectieve informatie weer te geven. Hij laat alle meningen aan bod komen. Zodat de lezer kan kiezen bij welke mening hij zich aansluit. Zelf geeft hij zijn mening niet. De blogger doet dit juist wel. Hij geeft over alles zijn mening en wil dat personen daarop reageren.

Maar ook een journalist kan behoefte hebben aan een dergelijke uitlaatklep en kan een blog starten. Het kan voor hem bevrijdend werken door het gebrek aan normen en waarden in de blogwereld. Er zijn geen geschreven regels. Maar er is wel controle van de bezoekers en die kunnen de blogger terechtwijzen.

Ook controleren ze met hun uitlatingen de media. Die nu nog beter moeten verifiëren of ze wel goed bezig zijn.

Wanneer de blogger zich echter specifiek gaat toeleggen op nieuwsfeiten dan komen we in het vaarwater van de professionele journalist.

Want de scheidingslijn wordt alsmaar dunner. Je kan je afvragen of het weekblad Knack journalistiek is. Wel het grootste gedeelte ervan is zeker journalistiek. Ze publiceren ook fictie wat zeker geen journalistiek is en ze publiceren ook cartoons die niet over politiek gaan en die je evenmin journalistiek kunt noemen. Bloggen is een medium of het journalistiek is hangt af van wat de blogger publiceert.

Een tweede argument om een blogger geen journalist te noemen is omdat hij er zijn brood niet mee verdient. Het is zijn beroep niet. Er is in Vlaanderen maar één iemand die er de kost mee verdient en dat is de man die zatte vrienden heeft opgekocht.

Dit weekend heb ik een aantal blogs bekeken omdat ik er zelf één wil opstarten over de juridische wereld. Mijn belangrijkste vaststelling daarbij was hoe ouderwets bloggen in wezen is. Je houdt in feite een dagboek bij. Vroeger werd zo’n dagboek pas aan het einde van een rijk gevuld leven gepubliceerd. Nu verschijnt het in episodes, maar dat is een detail.

Bloggen op de " oude manier " zou een heel ouderwetse liefde voor de geschreven taal moeten vergen met respect voor de grammatica.

Benieuwd of we dat klaar krijgen met de blog die we met onze klas gaan opstarten.

16:52 Gepost door Student in To blog or not to blog? | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ine hurkmans |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.