17-12-07

Journalistiek verzacht de zeden!

Enkele weken geleden vond er een merkwaardig incident plaats tijdens de avondlijke nieuwsuitzending "Jurnal TVR" op de gelijknamige Roemeense nationale omroep.
TVR journalist Marius Zamfir merkte tot zijn ongenoegen op dat zijn redacteur Radu Gafta een aantal dingen had weggelaten uit een door Zamfir geschreven tekst. Het nieuwsitem handelde over de grootste Kerstboom van Europa die weldra op Piata Unirii in Boekarest zou te zien zijn. De redacteur had de vermelding dat de boom aan de hoofdstad geschonken werd door de Millenium bank uit het stukje geweerd.

De initiële woordenwisseling hierover ontaarde snel in een ordinaire scheldpartij waarin Gafta aangaf dat hij persoonlijk de naam van de bank had geschrapt om niet de indruk te wekken dat het hier ging om verdoken publiciteit voor de desbetreffende financiële instelling. Het conflict escaleerde nadat Zamfir Gafta een idioot had genoemd , en Gafta op zijn beurt Zamfir ervan beschuldigde steekpenningen te aanvaarden, en dat zijn artikel hiervan het bewijs was. Zamfir was nu zo over zijn kookpunt heen dat hij besloot om live en in prime time Gafta een paar rake klappen te verkopen, met een welgemikte kopstoot als kers op de taart.

Hoofdredacteur Rodica Culcer liet in een verklaring weten dat dit vertoon op de publieke televisie onacceptabel was, en dat het gebruik van geweld niet de manier was om redactionele beslissingen "aan te vechten". Radu Gafta liet zich medisch onderzoeken, en eiste disciplinaire maatregelen tegen zijn collega Zamfir. Deze laatste had ondertussen spijt van zijn gedrag, en wist te vertellen dat hij een zachtaardig karakter bezat en helemaal niet gewelddadig was. Hij wou enkel protesteren tegen elke vorm van censuur.

De disciplinaire onderzoekscommissie van TVR sanctioneerde ondertussen Marius Zamfir tot een loonsverlies van 10 % gedurende 3 maanden. De verbale provocaties van Gafta die mee aanleiding gaven voor de knokpartij werden als verzachtende omstandigheden aanvaard.

Of dit een nieuwe vorm van journalistiek entertainment wordt die ook in onze contreien navolging zal vinden is nog af te wachten. Het amusementsgehalte van het journaal zou er in ieder geval met rasse schreden op vooruit gaan.

De Vadder vs Bracke: place your bets!

 Peter Desmet

Gepost op http://mediawatchromania.blogspot.com/

11:34 Gepost door Student in DB week1 | Permalink | Commentaren (0) | Tags: peter desmet |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.