17-12-07

De Far West

Het metrostation De Brouckere ligt op een breuklijn. Rustig ! Er is geen reden tot paniek. De kans dat de grond er onder uw voeten zal wegzakken is tot nader order gering. De breuklijn is vooral zichtbaar ’s avonds, als de meeste pendelaars hun biezen hebben gepakt, en Brussel is overgeleverd aan zijn inwoners en een handvol toeristen. Vanuit De Brouckere, in hartje Brussel, kan je twee richtingen uit. Op het perron richting Herrmann Debroux en Stokkel staat in het algemeen de blanke medeburger. Aan de overzijde gaat het er kleurrijker aan toe. Dit is de metro richting “Far West”.

 

De “Far West” heeft een avontuurlijke reputatie. Er leven cowboys en indianen, en van tijd tot tijd liggen die met elkaar in de clinch. Zo ook in Anderlecht. Een multiculturele samenleving is niet altijd even gemakkelijk en zorgt soms voor spanningen, maar brengt tegelijkertijd een enorme rijkdom en een zekere tolerantie.

 

Een tijdje geleden kregen we een vriendin over de vloer. Ze was wat te vroeg en bracht dus snel een bezoekje aan het internetcafé naast ons. Het cadeau dat ze voor ons had meegebracht, een doosje pralines, had ze bij het buitengaan vergeten in de winkel. Toen ze terugging om het op te halen, was het verdwenen. Geen probleem. De eigenaar van het café ging eigenhandig op speurtocht en vond een jonge indiaan even verderop met het doosje pralines verstopt onder zijn T-shirt. De jonge chocoladeliefhebber had het ongeluk dat zijn vader naast hem stond tijdens de ontmaskering en kreeg pardoes een aantal ferme oorvijgen. Jawel. De bereidheid om elkaar te helpen is kenmerkend.

 

Mensen staan dicht bij elkaar. Elke wijk heeft een comité met vrijwilligers en soms zelfs een eigen webstek. Men bekijkt tezamen hoe men de wijk aangenamer kan maken. Elk jaar organiseert men een barbeque, of een ontbijt voor de hele straat. Subsidies ter versterking van het sociale weefsel zijn wat dat betreft overbodig.

 

Anderlecht staat synoniem voor diversiteit en daar moet je mee kunnen leven. Op een zondagmorgen hoor je hier eerst de klokken van de Sint-Guido kerk voor de halftien mis, en even later begint nog ergens anders een groep Afrikanen een gospel te zingen. Je hebt hier ontelbare restaurants, en winkels waar je de meest onvoorstelbare gerechten en producten kan proeven. Ook op zondag !

 

De “Far West” heeft vele verrassende oases. In de buurt van de Sint-Guido kerk ligt een van de onbekendste begijnhoven van het land en wat verder verrijst het Erasmushuis met aanpalend tuintje waar het zalig vertoeven is. Het Kanaal in Anderlecht is misschien wel een van de best bewaarde geheimen. Je kan daar prachtig wandelen langs het water dat met hoge bomen is omzoomd. De aangemeerde woonboten geven het geheel een speciaal cachet.

 

Anderlecht is een gemeente vol contrast waarvan je houdt, of die je haat. Net zoals in de echte “Far West” mag je de geruchten niet altijd geloven. Kom zelf op ontdekking!

23:48 Gepost door Student in Mijn gemeente | Permalink | Commentaren (2) | Tags: bert d hooghe |  Facebook |

Commentaren

en het fietspad langs het kanaal natuurlijk dat je helemaal kan volgen tot in Halle!

Gepost door: sarah | 18-12-07

het enige wat er momenteel wat tegenvalt, is de plaatselijke voetbalclub ;-)

Gepost door: joris | 19-12-07

De commentaren zijn gesloten.