16-12-07

Stijgende prijzen door EU beleid inzake hernieuwbare energiebronnen

Tegen 2020 moet 20% van de totale energieconsumptie binnen de Europese Unie afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, zon, waterkracht en biomassa. Dit cijfer is ronduit indrukwekkend en getuigt van ambitie. Maar, het gevaar is reëel dat de Unie zich blindstaart op haar eigen doelstelling. Een kortzichtig beleid zal de prijs van onder andere hout nog verder de hoogte injagen.  

 

Om het aandeel van hernieuwbare energiebronnen te verhogen, ziet de Unie heil in het promoten van biomassa. De term “biomassa” verwijst naar organische producten zoals graan, koolzaad, of hout waaruit men energie kan halen. De eenvoudigste manier daarvoor is het verbranden van biomassa. Grootmoeders houtkachel is een schoolvoorbeeld van hoe op deze manier energie kan gewonnen worden. De nieuwste generatie kachels werken tegenwoordig evenwel op “pellets”, kleine korreltjes die homogeen zijn samengesteld uit verschillende types biomassa. In verschillende landen geeft de overheid subsidies voor het opzetten van activiteiten om pellets te fabriceren. Zakenmensen zoals Laurent Minguet, in 2004 door Trends verkozen als manager van het jaar, hebben het intussen begrepen. Gesubsidieerde pelletinstallaties rijzen als paddestoelen uit de grond.

 

Biomassa is dus een codewoord voor alledaagse producten zoals graan en hout die nu al een cruciale rol spelen in ons dagelijks leven. De energiepolitiek van de Europese Unie en de subsidies van de lidstaten zullen de vraag naar “biomassa” verder de hoogte in jagen. Het gevolg laat zich al raden: de prijs van “alledaagse” producten zal verder toenemen. Vooral inzake de beschikbaarheid van hout laten de tekorten zich nu reeds voelen. De oplossing ligt dan ook voor de hand: trek middelen uit om meer hout te mobiliseren met respect voor een duurzaam bosbeheer.

19:30 Gepost door Student in DB week1 | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bert d hooghe |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.