11-12-07

Vrijwilligers rapen zwerfvuil

MERCHTEM – “De Merchtemse straten liggen er vuil bij”, vindt uitbaatster van café Karrewiel Diane Van den Wyngaerde. Daarom startte ze begin dit jaar in samenwerking met de gemeente een zwerfvuilactie. Elke maand zetten tientallen vrijwilligers zich in om de straten proper te houden.

“Tegenwoordig kent iedereen zijn rechten, maar de plichten worden vaak vergeten. Er wordt veel te snel afval weggesmeten omdat er geen vuilbak in de buurt staat of omdat men verwacht dat de gemeente de straten wel komt kuisen. Dat is fout”, klinkt Van den Wyngaerde overtuigd.

Om de vervuiling van de wegen tegen te gaan, ronselde ze tientallen vrijwilligers die maandelijks de handen uit de mouwen steken. Elk van hen krijgt een straat toegewezen waar zij het zwerfvuil oprapen. De gemeente levert hiervoor speciale witte zakken en zij zorgen ook voor een verzekering voor de deelnemers. De zwerfvuilzakken worden dan samen met het gewone huisvuil opgehaald.

De actie begon met drieënveertig vrijwilliger, maar na elf maanden is dat aantal al opgelopen tot zo’n honderdtal gegadigden die regelmatig op stap gaan. Daarenboven helpen ook enkele scholen en verenigingen mee zoals de KWB, KAV en KAJ van Peizegem. “We zien dat het zwerfvuil in de meeste straten sterk is verminderd”, zegt Van den Wyngaerde trots. "Als iedereen zijn deel doet, houden we tweederde van alle straten proper. In het centrum van Merchtem worden bijna alle straten gedaan behalve de Burchtlaan, de Oudstrijdersstraat, en een deel van Breestraeten.”

“We hopen dat onze actie sensibiliserend werkt. Je zal minder snel vuil op straat gooien als je weet dat je buur het gaat oprapen”, redeneert ze. “Het zou een groot succes zijn moest dit soort acties niet meer nodig zijn.” 

Mensen die zich willen inzetten om zwerfvuil op te halen, mogen contact opnemen met Diane Van den Wyngaerde op het nummer 052/37 20 38 of via de gemeente bij Brigitte Van Gucht op 052/38 11 98.

17:49 Gepost door Student in DB week1 | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bart de prins |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.