09-12-07

Schuilt in elke blogger een journalist?

  Als paddestoelen schieten ze uit de grond in cyberspace: de webblogs.
Jongeren, twintigers, dertigers en ouder maken hun eigen webstekje.
Het is ook zo gemakkelijk. Dat beweren de providers toch. Zo titelt skynet
Creëer je eigen webpagina op vijf minuten, zonder enige technische kennis!”
Op deze manier is de toegangsdrempel laag. En zo kan een gevarieerd publiek een zeer gevarieerde inhoud aanbieden. Dat kan gaan over auto’s, dating, gezondheid tot het relaas over vreemde ontmoetingen met vossen. Veel actualiteit en nieuwsgaring valt er in deze soort blogs niet echt te rapen.

Natuurlijk zijn er ook blogs die handelen over de actualiteit. Blogs die bijvoorbeeld commentaar geven over de politieke gebeurtenissen in België. Daartussen zitten ook heel wat professionele journalisten die naast hun dagtaak bij krant, TV of radio er ook nog een blog op nahouden.

Maar een blog over het huwelijksleven van een zeker Angel, dat is misschien een werkelijkheid maar voor de meerderheid van de wereldbevolking geen interessant nieuws. En zo zijn er vele blogs. Interessant voor sommigen, vervelend voor de meesten. De meeste bloggers zijn dan ook geen journalisten. Ze voelen wel de behoefte om iets te vertellen. En dan meestal over hun eigen leefwereld. De blogwereld vervangt zo’n beetje de vroegere cafépraat of de roddelgesprekken op straat. Mensen hebben namelijk altijd de behoefte gehad om zich te uiten. Maar in onze huidige maatschappij is dit moeilijker geworden. Wie heeft er nog contact met zijn buren? Gelukkig biedt de blogwereld een goed alternatief. En toegegeven, sommige bloggers gaan een stap verder. Zij blijven niet plakken in hun eigen leefwereld. Ze voelen zich geroepen, zelfs gebeten om vragen te stellen, om commentaar te geven over politiek en andere actualiteit.
En zo’n bloggers mogen zich de journalisten van morgen noemen.

16:15 Gepost door Student in To blog or not to blog? | Permalink | Commentaren (0) | Tags: conny terwecoren |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.