09-12-07

De Duizend Heuvels van Leterme.

Na een week van stilzwijgen achtte Leterme vandaag de tijd rijp om de tribune te overtuigen van zijn redelijkheid. Zonder moeite erkende hij de dood van 'zijn' oranje-blauw en de noodzaak van een brede coalitie. Hij toonde zich ook bereid de gesloten deelakkoorden open te breken en zijn claim op het premierschap wilde hij ook best milderen. Zonder morren accepteerde hij daarmee de spelregels die door anderen-met name Verhofstadt- werden uitgetekend na zijn ontslag als formateur. Na de kortstondige paniek bij het begin van de week over het verlies van de regie van de formatie - of moet ik zeggen: crisis - toonde hij daarmee voor het eerst waardigheid in de nederlaag, hét kenmerk dat toppolitici van tafelspringers scheidt. De weg naar de erkenning van zijn staatsmanschap, waarnaar hij al maanden hengelt, lag daarmee open. Zijn mildheid liet hem zelfs toe om voor zijn homerische tocht over de duizend heuvels van oranje-blauw toch nog een zeker resultaat te claimen: de algemene aanvaarding van de noodzaak van een staatshervorming. Jammer genoeg struikelde hij nadien in een achterafje opnieuw over zichzelf. Ik doel daarmee op zijn vergelijking van de RTBF met Radio Mille Collines- die drie van haar journalisten veroordeeld zag voor aanzetten tot de Rwandese genocide. Met deze uitspraak demonstreert Leterme nog maar eens zijn té beperkte blikveld, zijn manifest gebrek aan diplomatie en inschattingsvermogen, zijn onvermogen kortom om ooit een waardig premier te worden.

00:50 Gepost door Student in DB week1 | Permalink | Commentaren (8) | Tags: timothy anthonis |  Facebook |

Commentaren

yeah, 800.000 voorkeurstemmen uit Vlaanderen, 0 uit Wallonië, daarmee koop je niets!

Gepost door: joris | 09-12-07

Ik heb gelezen dat de rellen tegen de Nederlanders na de Stomme van Portici in 1830 zijn uitgebarsten nadat op een aria van deze opera de woorden van de Marseillaise werden gezongen. Kent Leterme zijn vaderlandse geschiedenis? Of puur toeval?
Je dis ça, je dis rien...

Gepost door: annick | 09-12-07

Niet de marseillaise, maar een vijfstuiversvers op de muziek:

Amour sacré de la patrie,
Rends-nous l’audace et la fierté ;
A mon pays je dois la vie.
Il me devra sa liberté.

Dat waren nog eens tijden zie! Leve de grondwet van 1830! Le loi, le roi, la liberte! ;)

Gepost door: Alex | 10-12-07

Ik wist dat wikipedia niet te vertrouwen was!

Gepost door: annick | 10-12-07

Oei, heb het mijn ook van wikipedia. Hoe kan dat nu?

Gepost door: Alex | 10-12-07

heeft leterme uiteindelijk ongelijk met het verwijzen naar de militantheid van de rtbf?
blijkbaar steunen zowel de vadder als kathleen cools deze uitspraak van leterme.
http://multiblog.vrt.be/kathleencools/
dus misschien was het gewoon de klassieke selectieve verontwaardiging die leterme is het oog van de storm geplaatst heeft? (vera dua heeft ooit ook de radio mille collines-vergelijking gebruikt)

Gepost door: skip | 12-12-07

sorry! ik had ergens een klokje horen luiden, maar wist duidelijk niet waar de klepel hing... het ging om het wijsje van de Marseillaise:

"Het moment waarop tijdens de uitvoering in 1830 de vlam in de pan sloeg, was toen er een aria op de wijs van de Marseillaise werd gezongen:
Amour sacré de la patrie,
Rends-nous l’audace et la fierté ;
A mon pays je dois la vie.
Il me devra sa liberté"

Gepost door: annick | 12-12-07

Misschien geïnspireerd door onze blog, maar JM Dedecker citeerde ook onderstaande versje in de aanlooop tot de vertrouwensstemming voor de interims.

Gepost door: Jelmen | 29-12-07

De commentaren zijn gesloten.