08-12-07

Je geld of je borsten

Mannen vallen voor borsten, vrouwen vallen voor geld. Dat is althans wat mensen die het kunnen weten altijd hebben beweerd. Bioloog Dirk Draulans bijvoorbeeld. Ik hoor u al zuchten: toch niet weer een mening over Tom en zijn Sophie, deze keer verpakt in een wetenschappelijk kleedje? Niet echt, tenminste niet over hun eventuele huwelijk. Wel over hun - laat ons realistisch blijven - eventuele scheiding. Want wat gebeurt er als de borsten vertrekken? Of als de financiële transfers stoppen?

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen zich na een scheiding sneller emotioneel beter voelen dan mannen. Dat zegt professor Dimitri Mortelmans van de Universiteit Antwerpen. Hij baseert zich op cijfergegevens van 4000 gescheiden Europeanen en op zijn eigen interviews met gescheiden Vlamingen. Gescheiden mannen wentelen zich langer in zelfbeklag, maar anderzijds ondervinden ze geen financiële nadelen. Hun inkomen neemt zelfs meestal toe. Omdat ze doorgaans de kinderen niet in huis hebben, kunnen ze namelijk vaker voltijds blijven werken. Om diezelfde reden daalt het loon van vrouwen na een scheiding daarentegen fors. Maar hoewel een scheiding niet bevorderlijk is voor hun financiële situatie, komen vrouwen er emotioneel gezien vlugger bovenop. Mortelmans concludeert dat een bankrekening niet bepalend is voor het geluk van gescheiden vrouwen.

En toch: als vrouwelijke ex-wederhelften na hun scheiding een nieuwe partner in huis halen, zien ze hun inkomen stijgen met een kwart. Mannen die een nieuwe relatie aangaan, doen dat meestal met iemand die minder geld te bieden heeft. Een nieuwe relatie betekent dus financiële winst voor vrouwen, maar inkomensverlies voor mannen. Mortelmans geeft als verklaring dat een nieuwe partnerkeuze geen rationeel iets is. "Mensen worden opnieuw verliefd of gaan op zoek naar een partner om emotionele redenen. De paradox is echter dat vrouwen zo in een nieuwe economische afhankelijkheidsrelatie belanden." Mannen kiezen dus voor borsten, vrouwen kiezen niet voor geld? Tom valt dus voor haar looks, Sophie voor zijn karakter? Yeah right. 

 

 

 

12:30 Gepost door Student in DB week1 | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sofie mulders |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.