06-12-07

To bog in een journalistiek carriere.

De technologie evolueert dag na dag en laat ons toe om een bepaalde levensstijl te hebben dat men vroeger niet had.

De dag van vandaag kan men op een zeer snelle en gemakkelijke manier informatie terugvinden en mee zijn bij elke nieuwigheid op alle vlakken.

Men vindt verschillende informatiekanalen terug in alle domeinen op het Internet. Men kan meestal bij elk van die domeinen ook met vragen terecht. Zoals op weblogs, kan men, een maal men zijn interessebron heeft gevonden, terecht met commentaren en reacties op het gegeven onderwerp door de blogger. Het is zeer eenvoudig om een weblog te starten omdat de technologie ons dit toelaat. Maar langs de andere zijde is het ook zeer moeilijk om een weblog te onderhouden. Je moet daar voldoende tijd en moeite aan besteden. Bovendien wordt je via deze weg misschien wel populair in de ‘weblogkring' maar je verdient er op professioneel vlak uiteindelijk niets mee. Als journalist heeft men voor een geslaagde journalistiek carrière al heel wat tijd en moeite nodig. Daar bovenop een weblog starten vind ik onnodig en verspilling van energie voor een begin zonder gevolg. Een journalist kan een weblog starten als hobby en daar best niet te veel belang aan hechten. Je loopt hiermee ook verschillende risico's op. Het risico om voldoende publiek te verzamelen en deze dan ook te behouden met telkens verschillende en vernieuwde onderwerpen te creëren. Een tweede risicokans is dat je concurrentie kan opwekken waardoor je je populariteit en informatie zou kunnen verliezen. In een weblog geld het aantal bezoekers veel. Het is ook het reagerende publiek dat je weblog meehelpt te onderhouden. Jij zorgt voor interessantere onderwerpen en zij zorgen er voor het dan wel of niet ingaan op het voorgestelde onderwerp. En zo creëer je dan een discussie kamertje en een eigen soort wereldje. Het is ook zeer moeilijk om in een weblog bepaalde informatie en onderwerpen onder controle te houden. Men moet ook bereid zijn om alle soorten van reacties te kunnen accepteren. Men kan een reactie moeilijk beperken tot een bepaald punt. Men kan ook niet als journalist bezoekers beperken tot een bepaalde doelgroep omdat men hierdoor ook publiek kan verliezen en ook een soort van discriminatie kan ontwikkelen. Maar buiten dit allemaal zijn er op dit moment over de miljoenen weblogs dat de interesse op jouw weblog zeer beperkt kan zijn. Tegenwoordig heeft men veel informatie nodig, met daarbij nog beeld en bewijzen, om mensen hun interesse naar het weblog te lokken en dan nog te doen reageren. Als weblogger kan je snel afhaken als je niet meer voldoende informatie hebt voor te stellen en waardoor je publiek zal verminderen en/of verdwijnen.

Voor een journalist is een weblog eigenlijk het laatste waaraan men moet denken. Omdat het een zeer beperkte kans tot slagen biedt in een geslaagde journalistiek carrière.

11:10 Gepost door Student in To blog or not to blog? | Permalink | Commentaren (0) | Tags: melike karasu |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.