06-12-07

“ Sociale depressiviteit ” in de samenleving: een reactie op Zeeman

Heerst er ‘sociale depressiviteit’ in de samenleving? Ik geloof inderdaad dat veel mensen depressief en angstig zijn. We zijn bang voor de toekomst.
Want wat met bijvoorbeeld de vergrijzing? Wat zal er gebeuren met ons pensioen? Hoeveel zullen we nog krijgen?
Maar dat alle mensen collectief depressief zijn omdat ze niet meer geloven in de maatschappij?Dat denk ik niet.
Ik kan moeilijk spreken over Italië of Nederland. Maar in België
voelen de meeste mensen zich toch nog betrokken bij de maatschappij. Ik zou zelfs eerder de stelling van Zeeman durven omkeren.
Volgens Zeeman zijn de mensen depressief omdat ze denken dat de staat niet meer voor hun zal zorgen. Tenminste, zo had ik het toch begrepen.
Wel, ik denk dat veel mensen depressief zijn omdat ze teveel geloven in de georganiseerde samenleving. Of beter gezegd: ze rekenen teveel op de hulp van de politici, de politie, onderwijs enz.... Zij zullen onze problemen wel oplossen!Mevrouw X voelt zich ’s avonds niet meer veilig op straat? De politie moet maar voor haar deur patrouilleren. Dat dit praktisch gezien onmogelijk is, dat willen veel mensen niet begrijpen. Of: veel jongeren hebben problemen met alcohol? Wel, dat het onderwijs dit probleem maar aanpakt! Door bijvoorbeeld sensibiliseringscampagnes de lucht in te sturen en/of onderwijzers die met de leerlingen hierover moeten praten. Dat het toch vooral de ouders zijn die hun kinderen moeten opvoeden en sensibiliseren, dat wordt wel eens vergeten. En ja, we rekenen ook teveel op de politici. We denken soms dat zij teveel rekenen. Maar in vergelijking met de managers in de privésector verdienen ze maar peanuts. Maar toch, ze komen hun beloften niet na, denkt de meerderheid.
Toegegeven, de splitsing van Brussel – Halle - Vilvoorde lijkt een onmogelijke belofte. Maar bvb het oplossen van het onveiligheidsgevoel op straat. Hoe kan een minister van binnnenlandse zaken dat in hemelsnaam oplossen? Hoe kan hij of zij ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt? Misschien door iedereen straatarrest te geven? Dat lijkt me drastisch en onmogelijk. In de stelling van Zeeman staat ook dat velen niet meer rekenen op de samenleving maar zich terugtrekken op hun eigen omgeving. Wel ik geloof dit niet. Voor velen is hun omgeving en onbekende vlakte. Ze kennen zelfs hun buurman niet meer. Hierdoor voelen ze zich geïsoleerd en bang.
 
Een reactie op : Rome, De anti-politiek als verfrissend alternatief – De volkskrant, forum, 4 oktober 2007 van Michaël Zeeman

19:48 Gepost door Student in Zeeman | Permalink | Commentaren (0) | Tags: conny terwecoren |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.