19-11-07

Ieder zijn eigen 15 minuten roem

Word ook jij murw geslagen met ge-youtube, gegoogel, IP-TV, community TV, RRS-feeds? Wel je begint er maar beter aan te wennen, want dit zijn de nieuwste fenomenen in medialand. Of het blijvers worden? Joost (zjoest) mag het weten.  Feit is dat ze allemaal inspelen op de drang van de mensen naar hun eigen 15 minutes of fame.

Een kritische blik op you-tube en de Vlaamse variant, Garage TV, leert ons snel dat er enorm veel recuperatie op te vinden is.  Een nieuwslezeres in lingerie, te zien op één of andere ‘alles kan beter’-variant in Estland, vind je op de beide open-acces websites. Britney Spears die voor de zoveelste keer met ontbloot kruis een taxi uitstapt, behoort op beide ‘zenders’ tot de populairste filmpjes. Weinig originaliteit dus.  De stukjes gemaakt door de echte tv-amateurs zijn, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, van een bedenkelijk niveau.  Het is zoeken met een vergrootglas naar goede kwaliteit.  De hype rond second life ligt intussen ook al enkele maanden achter ons.  Begin 2007 investeerden grote banken, bekende sportmerken en zelfs interim-kantoren in deze virtuele wereld.  Intussen wordt second life vooral bezocht door surfers op zoek naar een virtuele one-night stand.

 

Dat het internet sinds 1995 een revolutie teweegbracht in medialandschap, valt zeker niet te ontkennen.   Of al deze nieuwe toepassingen even revolutionair zullen zijn, is nog af te wachten.  De nuttige technologieën zullen overleven en hun plaats krijgen.  De rest zal een stille dood sterven. De traditionele media hoeven dus niet direct iets te vrezen.  Het aantal lezers en kijkers zal lichtjes afkalven maar zeker niet dramatisch.  Want wat is er nu leuker dan ’s morgens je krant uit de bus te halen om ze vervolgens bij een goeie kop koffie door te nemen?  Zelfs Pascal Vyncke, de man die de senioren leerde surfen, grijpt terug naar de traditionele print.  Schrijfsels over genieten en lekker eten worden beter gesmaakt gedrukt op een blad, dan ze te moeten verwerken van op het beeldscherm. 

(JT)

11:10 Gepost door Student in Een lang staartje | Permalink | Commentaren (0) | Tags: joris trog |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.