29-10-07

Is een blogger een journalist en mag een journalist überhaupt bloggen?

Een blogger is geen journalist. Met welk recht kan de modale gelegenheidsluller zich deze titel toe-eigenen? In enkele zeldzame gevallen kan de grens vaag zijn, maar is er iemand terdege geïnteresseerd in het zware uitgaansleven, de nieuwe viervoeter of de nieuwe tuinaanleg van Jan-met-de-pet,? Wellicht zijn persoonlijke clubje aanhangers, zielsverwanten en bewonderaars, althans toch voor even. Het nieuwe is er namelijk snel af. Idem voor het soort blogs die een relaas bieden van – zoals daar zijn - ‘de stapsgewijze verbouwingen van ons nieuwe huis’ of ‘onze baby, dag na dag, voetje voor voetje’. Met alle respect, maar daar ligt echt niemand van wakker. Leuk voor vrienden en familie, maar daar blijft het bij. Of het moet gaan over de villa van Prins Laurent, of de nieuwe spruit van Bart De Wever. Dan wordt het al interessanter. Althans toch voor lieden die ervan uitgaan dat iemands privéleven of persoonlijke mening een graadmeter is voor de professionele bekwaamheid van die persoon. 

Laat Bracke toch bloggen! Mag die man geen mening hebben? Moet hij ook na het uitprikken braaf in het gareel van de VRT blijven lopen? De brave man is nu waarschijnlijk onder één of ander fout pseudoniem actief binnen de Vlaamse blogwereld, en gelijk heeft hij.Volgens diezelfde bekrompen redenering van de VRT-top zou een bloggende treinconducteur online zijn persoonlijke beklag niet mogen doen over de vertragingen bij de NMBS. De treinen niet op tijd? Komaan zeg, de treinen zijn àltijd stipt.
Een postbeambte mag de nieuwe reeks postzegels niet ronduit afzichtelijk vinden? Natuurlijk niet, van die man wordt verwacht dat hij ze allemaal even mooi vindt ogen.
Onze broodwinning zou ons individualisme niet mogen beïnvloeden. Censuur is hier nergens goed voor en ook totaal ongeoorloofd. De blog leidt namelijk een bestaan nààst de job. De blog is geen job op zich. Daar situeert zich dan ook de grenslijn tussen blogger en journalist. 

Interessante, snedige en goed onderhouden blogs kunnen leiden tot het ventileren van interessante meningen, die op hun beurt dan weer kunnen uitmonden in boeiende discussies. Er komt een proces op gang, en als dat proces boeiend is en blijft, dan zal de blog succesvol zijn. Als dat soort blog dan nog enige nieuwswaarde bevat, is het aan de beroepsjournalist om hier feiten en ideeën uit op te pikken, er een interessant artikel over te schrijven en zich hiervoor te laten vergoeden. Dat is in deze discussie namelijk het voorrecht van de beroepsjournalist. - SN

20:05 Gepost door Student in To blog or not to blog? | Permalink | Commentaren (2) | Tags: sandra noben |  Facebook |

Commentaren

Als jij een vakbond voor journalisten opstart, word ik lid! ;-)

Gepost door: Annick | 30-10-07

Ik ga een brainstormsessie hierover zeker niet uit de weg :-)

Gepost door: Sandra | 30-10-07

De commentaren zijn gesloten.